Los Angelesben CNG-buszokkal valósulhat meg a zéró közeli emisszió

A Los Angeles-i közlekedési társaságnak (Metro) már több mint 2500 darab sűrített földgázzal üzemelő (CNG) autóbusza van, mely szám még tovább nőhet a következő időszakban. A társaságnak nemrég szállították le a 900. New Flyer XN40-es típusú autóbuszt, mely az utolsó darabja egy 2013 januárjában megkötött, 508 millió dollár értékű beszerzésnek. Az USA Közlekedésügyi Minisztériuma 10,5 millió dolláros támogatást biztosít a társaságnak 30 darab, új generációs CNG-busz megvásárlásához.

xn40A Metro-nak nyújtott támogatást kiegészítve, összesen 21 millió dollárból hajtják végre azoknak, a már koros dízelbuszoknak a cseréjét, melyek jelenleg hét szerződéses vonalon szállítják az utasokat. Emellett ebből a támogatási alapból finanszírozzák a töltőállomások létesítését, valamint a karbantartó személyzet oktatását és felkészítését is. A támogatásnak köszönhetően a Metro a valaha gyártott legtisztább CNG-buszokat helyezheti forgalomba. Az új buszok motorjai 1000-szer tisztábbak a ’80-as, vagy ’90-es években forgalomba helyezett autóbuszokéhoz képest. Emellett az új erőforrások 25 százalékkal kisebb szén-dioxid kibocsátással rendelkeznek, mint 2014-ben üzembe helyezett CNG-buszok motorjai.

Júliusban a Metro több mint ezer buszra írt ki közbeszerzési eljárást, melyek várhatóan Los Angeles vonzáskörzetében állnak majd forgalomba, a szerződéses viszonylatokon. A déli parton és az agglomerációs településeken jelentkező masszív teherautó forgalom miatt különösen előnyös lesz a CNG-buszok közlekedtetése, ugyanis hatékonyan járulhatnak hozzá az erős szmog mérsékléséhez.

A Metro jelenleg a legnagyobb CNG-busz flottával rendelkezik Kalifornia államban. Ez annak köszönhető, hogy 1992-ben a közlekedési hatóság vezetősége úgy döntött, csak CNG buszokat vásárol a jövőben. A társaság most több mint 2500 CNG-autóbusszal rendelkezik, melyek 136,7 millió kilométert tesznek meg évente. A program elindítása óta ugyanakkor a CNG-buszok összesen 2,4 milliárd kilométert tettek meg az államban. A környezetbarát autóbuszokkal jelentősen csökkenteni tudták az üzemanyag-költségeket, hiszen a CNG lényegesen olcsóbb, mint a dízelolaj. Ennek eredményeképpen a Metro átlagosan 47 százalékos megtakarítást ért el egy mérföldre, vagyis megközelítőleg 1,6 kilométerre vetítve.

A társaság most az új tenderrel, illetve a korábban rendelt CNG-buszok forgalomba állításával foglalkozik. A New Flyer XN40-es buszok rendkívül jó „igáslovaknak” bizonyulnak, ugyanis hetente több mint egymillió kilométert tesznek meg. Emellett ezek a típusok továbbfejlesztett biztonsági rögzítő rendszerrel, valamint nagyobb peronnal rendelkeznek a kerekesszékkel közlekedők érdekében.


docx A hír letölthető .docx formátumban