Újra támogatják a CNG-t Németországban

Nemrég meghosszabbították a CNG üzemanyagra vonatkozó adókedvezményeket Németországban. Ennek köszönhetően újabb lehetőség nyílik a károsanyag-kibocsátás hatékony csökkentésére.

Az ezzel kapcsolatos kormányhatározatot 2017. február 15-én fogadták el. Az új törvényi szabályozás 2018-tól egészen a 2026-ig terjedő időtávra lesz érvényes, 2024-től ugyanakkor fokozatosan csökkentik a támogatást. Sajnos ez a lépés kicsit megkésve történt, ugyanis a CNG-járművek piacán érezhető csökkenés következett be Németországban.

Iparági értesülések szerint a német autóipar és a kormányzat tavaly egy tanácskozás keretében már megállapodott a CNG és LNG járművek elterjesztéséről. A kitűzött cél rendkívül ambiciózus, 2020-ra 4% üzemanyag részarányt kívánnak elérni. Ennek megfelelően a német kormány LNG kamion beszerzésre a felár 60 %-át elérő vásárlási támogatást hirdetett meg. Az eddigi közel 100 ezer CNG-felhasználó, valamint az autógyártók, autókereskedők, energiaszolgáltatók számára ez nagyon fontos eladási érv lehet. Az adókedvezmény hatására számos, eddig halogatott beruházás indulhat el Európa legerősebb gazdaságával rendelkező országában.

Nem utolsósorban pedig a CNG-üzemű járművek újra versenyképesek lehetnek az elektromos, energiacellás járművekkel szemben.